Master Class Garry Kasparov

Today on playchess.com

5+0 Blitz tournament

– The classical monday blitz tournament starts at 8 pm. 5 minutes without increment, 9 rounds swiss system. View all events here!

News

Fritz 15 - English Version

New Fritz, new friend

€69.90

How to exchange pieces

Learn to master the right exchange! Let the German WGM Elisabeth Pähtz show you how to gain a strategic winning position by exchanging pieces of equal value or to safely convert material advantage into a win.

€29.90

Master Class Vol.7: Garry Kasparov

On this DVD a team of experts gets to the bottom of Kasparov’s play. In over 8 hours of video running time the authors Rogozenko, Marin, Reeh and Müller cast light on four important aspects of Kasparov’s play: opening, strategy, tactics and endgame.

€29.90

ChessBase Magazine Extra 173

A solid concept against Benoni: Learn from GM Pert how to win with the Fianchetto Variation (video). Classics put to test: Robert Ris shows Fischer-Kholmov (1965) with an impressive knight sacrifice by the Russian (video). Plus 44,889 new games.

€12.99

Pawn structures you should know

Every pawn structure has its typical plans and to know these plans helps you to find your way in these positions. On this DVD Mikhalchishin presents and explains the most common central structures: The Hedgehog, the Maroczy, Hanging pawns and the Isolani.

€29.90

Trompowsky for the attacking player

Tap into your creative mind and start the game on a fresh note. The Trompowsky (1.d4 Nf6 2.Bg5) is an opening outside of conventional wisdom. Create challenges and make your opponent solve problems early on.

€29.90

The 4...Nf6 Caro-Kann

On this DVD Nigel Davies examines both the Bronstein-Larsen (5.Nxf6+ gxf6) and the Tartakower (5.Nxf6+ exf6) systems and shows how the doubled f-pawn, common to both lines gives Black a range of aggressive plans and ideas.

€29.90

Advertising
Books, boards, sets: Chess Niggemann

Garry and Dasha win 20,000 for ailing children

2/26/2011 – In Georgia there is a TV show modeled after "Who Wants To Be A Millionaire?” The prize sum is quite modest by Western standards, but when Garry Kasparov and his wife Dasha took part they had pledged to donate their winnings to a brother and sister who urgently need heart surgery. We have all the questions and challenge you to match your wits with the former World Champion.
Opening Encyclopedia 2016

Opening Encyclopedia 2016

In chess, braving the gap often leads to disaster after a few moves. We should be able to avoid things going so far. The ChessBase Opening Encyclopaedia offers you an effective remedy against all sorts of semi-digested knowledge and a means of building up a comprehensive and powerful repertoire.

More...

The Kasparovs win 20,000 for ailing children

On a recent five-day trip to Georgia former World Chess Champion Garry Kasparov held lectures (on the Geopolitical Challenges in 21st Century) at the Free University and in the Europe House, but he also took time to appear on a Rustavi 2 TV game show. The Rustavi 2 Broadcasting Company, which is based in Tbilisi, Georgia, is a privately owned free to air terrestrial broadcaster that currently reaches around 85% of the country's population. It can be seen via 24-hour satellite broadcasting in Europe, the European part of Russia and in the Middle East.


Kasparov and his wife Dasha on "Who Wants To Win 20,000?” The show is in
Russian, but the questions appear in the national Georgian script

The show in question was is called "Who Wants To Win 20,000?” and is modeled after "Who Wants To Be A Millionaire?” The prize is 20,000 Georgian Lari (which converts to about 8,340 Euro or US $11,500). Kasparov pleged to donate whatever he won to a brother and sister who are in need of heart surgery. He was assisted in the show by his wife Dasha.


The siblings in need of surgery for whom Kasparov was playing

You can watch the full Rustavi 2 report, but will need to have a Microsoft Windows Media Player plugin installed for Firefox. A higher-res version of the show itself has been posted on YouTube. There is a player embedded at the bottom of the page, but before you start the video you might want to try to answer the questions, which were posted on ChessNews, all by yourself.

1. (20 lari) Which chess award is given to the best chess players in the world?

A. Oscar
B. Golden Globe
C. Palme d'Or
D. Silver Bear

2. (30 lari) How old was Garry Kasparov in 1985 when he became the youngest World Champion ever in chess?

A. 20
B. 22
C. 24
D. 26

3. (40 lari) Which grandmaster was in the list of the “Top 100 geniuses of our time” published in the Daily Telegraph newspaper in 2007?

A. Vladimir Kramnik
B. Anatoly Karpov
C. Garry Kasparov
D. Magnus Carlsen

4. (50 lari) Which traditional Georgian dish is similar to pelmeni dumplings?

A. Khinkali
B. Satsivi
C. Khachapuri
D. Lobiani

5. (100 lari, first guaranteed prize) Which of these well-known wines isn’t Georgian?

A. Khvanchkara
B. Saperavi
C. Château Margaux
D. Kindzmarauli

6. (200 lari) What is the meaning of the phrase “shakh mat”, from which the Russian “shakhmaty” comes?

A. Long live the king
B. The king is dead
C. Naked king
D. God save the king


The host of the show

7. (400 lari) What is the Latin abbreviation in international currency conventions of the Georgian “lari”?

A. GLE
B. LAR
C. GNC
D. GEL

8. (800 lari) Which of these twentieth century events took place before all the others?

A. The construction of the Berlin Wall
B. Gagarin flies into space
C. John F. Kennedy’s inauguration
D. The murder of John Lennon

Garry knows that three of these events happened in 1961, and cleverly works out which one was the earliest.

9. (1600 lari) Leonid Gaidai’s film “Ivan Vasilievich Changes his Profession” is based on a novel by which author?

A. Ilf and Petrov
B. Alexei Tolstoy
C. Eduard Uspensky
D. Mikhail Bulgakov

10. (3000 lari, second guaranteed prize) The reigning monarch of which country is a five-time Olympic bobsleigh competitor?

A. Monaco
B. Belgium
C. Norway
D. Sweden

Kasparov rejects the correct answer, but is uncertain what to choose. He uses the “Ask the Audience” option and gets it right by a very narrow margin.

11. (4000 lari) Which nervous tic is to be observed in onychophagia?

A. Frequent blinking
B. Nose rubbing
C. Gnashing of teeth
D. Nail biting

12. (6000 lari) How many sovereign states make up the European Union?

A. 18
B. 23
C. 27
D. 30

Kasparov, the memory freak, tries to solve this one by actually naming all the members one by one (try that yourself!). He gets all but one and guesses the nearest number correctly.

13. (8,000 lari) St. Malachy prophesied the name of the last Pope, which is said to be the reason that Popes never choose it. What is that name?

A. Stephen
B. Peter
C. Adrian
D. Alexander

14. (12,000 lari) Which of the following was the last opera of Giuseppe Verdi?

A. Aida
B. Falstaff
C. La Traviata
D. Othello

The Kasparovs used their Fifty-Fifty option here – the computer randomly eliminates two incorrect answer choices, leaving the contestant with a choice between the correct answer and one incorrect one.

15. (20,000 lari) Which of these combinations corresponds to the number 5 in Morse Code?

A. 5 dashes
B. 5 dots
C. 2 dashes 2 dots
D. None of the above

Here the Kasparovs used their Phone-A-Friend option, but unsuccessfully – the time runs out before the friend can come up with a coherent answer. However the charity version of the quiz has an extra lifeline: the contestants may ask for an alternative question. This is what the Kasparovs did.

15. (20,000 lari) Which strait was Louis Blériot the first to fly across on 25 July 1909?

A. The Dardanelles
B. The Bosphorus
C. The Strait of Gibraltar
D. La Manche (The English Channel)

Garry and Dasha spend an inordinate amount of time on this one. Is it a trick question – it seems too easy. Actually they later discovered that the producers had not prepared a difficult question for this final phase, because nobody had got so far in the past.


How far can a plane fly? Garry and Dasha discussing the final question.


Carefull, the host may be trying to trick us...


The decision is taken, 20,000 lari are at stake


The answer is correct, the Kasparovs have won 20,000 for the children's urgently needed heart surgery. Garry told us that in the phone-in action an additional 46,020 lari was donated.

Watch the show


If you speak Russian, even a smattering, the show is well worth watching (our Russian speaking friends tell us)

The correct answers are; 1=A, 2=B, 3=C, 4=A, 5=C, 6=B, 7=D,
8=C, 9=D, 10=A, 11=D, 12=C, 13=B, 14=B, 15=B and 15=D.

Feedback and mail to our news service Please use this account if you want to contribute to or comment on our news page service

See also

Discuss

Rules for reader comments

 
 

Not registered yet? Register